Böngészőfüggetlen rendszerujjlenyomat, mint webes nyomkövetési módszer kidolgozása és vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás Gábor György
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A webes reklámozás és kereskedelem mára jelentős iparággá nőtte ki magát, köszönhetően az internet térhódításának. A kereskedelmi tevékenységet folytatók célja a termékek és szolgáltatások eljuttatása a lehető legtöbb potenciális vásárlóhoz, ennek leghatékonyabb módja célzott hirdetések alkalmazása, amely az emberek érdeklődési körén és ízlésvilágán alapul. Utóbbiak megismerése profilírozás útján lehetséges, amely a felhasználók online tevékenységének megfigyelésével valósulhat meg.

Ebben jelentős szerepe van a webes nyomkövetésnek, ugyanis ennek segítségével a felhasználók tevékenysége megfigyelhető, róluk ízlésprofil alakítható ki, az előbb említett tevékenységek érdekében. Nyomkövetési technikák az internet születése óta léteznek, és folyamatosan fejlődnek a technológiával parallel módon. Legfejlettebb formája az ujjlenyomatozás, amely a böngészőprogramon keresztül speciális módon elérhető jellegzetes tulajdonságok felhasználásával készít újra előállítható egyedi azonosítót, amely vagy magát a böngészőt vagy a rendszert, eszközt azonosítja.

A privátszféra-invazív nyomkövetés fejlődése mindig lépéselőnyben van a felhasználók adatainak védelmét szolgáló módszerekkel szemben, hiszen utóbbi csak reakció, a már jelenlévő problémára. Az ujjlenyomat módszerek ellen jelenleg nincs publikusan elérhető megoldás, a rendelkezésre álló eszközök nem biztosítanak kellő védelmet, vagy túlszabályozás miatt jelentős mértékben rontják a felhasználói élményt.

Jelen dolgozatban bemutatom a webes nyomkövetési technikákat, hangsúlyt fektetve az ujjlenyomatmódszerekre és azok technikai hátterére. Az információforrások elemzése által kritériumokat állítok a hatékonynak feltételezett modern információalapú ujjlenyomatmódszerekkel szemben. Beszámolok egy ujjlenyomat-technika és a segítségével gyűjtött adatok elemzéséről és továbbfejlesztésének módjáról, majd ismertetem az általam elkészített módszert, az elért eredmények előzetes statisztikáit, és a továbbfejlesztési lehetőséget. Javaslatot teszek egy védelmi módszerre, amely a felhasználói élmény megőrzése mellett félrevezeti az ujjlenyomat alapú nyomkövetési technikákat, és ezzel együtt bemutatom az erre a célra készített demonstrációs alkalmazást, és a használatával elért eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.