C nyelven belüli kódolási szabályok követése Eclipse környezetben interaktív modul segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az Eclipse projektet eredetileg az IBM 2002-ben indította. Ezt a programot Java-ban írták, és ugyancsak Java fejlesztőknek szánták. Mára egy többnyelvű szabad licences szoftverfejlesztő környezetté nőtte ki magát, melyet fejlesztők, mérnökök és felhasználók milliói használnak világszerte.

A járműiparban a C programozási nyelv egy szigorúbb követelményeket támasztó részhalmaza használatos. Sok programozó használja az Eclipse-t ebben az iparágban, de az sajnos nem tartalmaz olyan modult, amely alkalmas lenne ezen szabályok követésére, így az én feladatom egy olyan kiegészítő funkció létrehozása volt, amely képes a definiált követelményeket ellenőrizni.

Elsőként az Eclipse maga, története, és néhány más felhasználási területe kerül bemutatásra, illetve néhány hasznos tanács a használatához.

A következő fejezet témája, hogy hogyan lehet egyszerűbb Eclipse modulokat létrehozni. Az ilyen modulok létrehozásának legfontosabb része a Manifest.mf és a plugin.xml leíró állományok felkonfigurálása. Bemutatom, hogyan lehet saját eszköztári ikont, menüt, billentyűparancsot és beállítási nézetet létrehozni.

Az elkészült program futtatására és debug-olására is szükség van, melyhez ezen fejezet első része nyújt segítséget. A modult a felhasználók számára is elérhetővé kell tenni. Erre a célra az Eclipse egy olyan weboldal létrehozásában segít, ami tartalmazza a programot, amit a fejlesztő könnyedén frissíthet.

Az utolsó nagy fejezet az elkészült modulról szól, amely képes teljesíteni az elvárt követelményeket. Minden tulajdonsága, valamint a felépítése is bemutatásra kerül. Ez a rész ad magyarázatot arra, hogy milyen osztályokat, interface-eket kellett felhasználni és miért, hogyan lehetett az editor ablak tartalmához hozzáférni és módosítani azt, majd az editor tartalmának feldolgozását végző algoritmus működésének ismertetése következik. Végül néhány továbbfejlesztési lehetőséget is felsorolok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.