CAN adatkapcsolati réteg kialakítása a SAE J1939 autóipari szabvány alapján

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Jelen dokumentum egy autóiparban elterjedt szabvány (SAE J1939-21) által specifikált, CAN kommunikációra épülő adatátviteli protokoll adatkapcsolati rétegének tervezését, megvalósítását és tesztelési folyamatát mutatja be. A diplomaterv célja továbbá az objektum-orientált tervezés alkalmazásának bemutatása C programozási nyelven megvalósítandó beágyazott szoftver esetén, UML és blokk diagramok segítségével.

A dolgozat ismerteti az elkészítendő szoftver lehetséges felhasználási területeit és implementációjának szükségességét. Ezenfelül bemutatja a tervezés alapjául szolgáló szabvány legfontosabb részeit. Ismerteti az objektum-orientált tervezési szemléletmód alapján elkészített szoftvertervet. Ezenkívül kitér, az implementáció során figyelembe vett megkötésekre és bemutatja a fontosabb algoritmusokat.

A elkészített szoftvermodul tesztelése két lépésben történt. Először Software-in-the-loop környezetben. Ehhez kapcsolódva bemutatásra kerül ezen szoftvertesztelési metódus lényege, előnyei és hátrányai. Ezt követi a saját tesztkörnyezet fejlesztésének és működésének bemutatása, végül a tesztesetek megalkotásának alapelvei. Továbbá ismertetésre kerül a Hardware-in-the-loop tesztkörnyezet és az ehhez kapcsolódó tesztvégrehajtást menete.

Végül a dolgozat az implementáció és tesztelés során felmerült nyitott pontokra is kitér.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.