CAN alapú kommunikációs protokoll implementációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Tibor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A CAN kommunikációs protokoll egy elterjedt megoldás az autóiparban, valamint sikeressége révén előszeretettel alkalmazzák az ipar más szegmenseiben is. Egy automatizált teszt berendezésben is, ahol szükséges az egyes komponensek közötti kommunikáció megvalósítása, vezérlési szempontból, vagy adatgyűjtés jelleggel.

A dolgozat keretein belül lehetőségem nyílt a tanulmányaimon túl mélyebb ismereteket szereznem a protokollal és az alkalmazhatósággal kapcsolatban. A szakdolgozat első részében a CAN protokoll elméleti elemeit vizsgálom, majd kapcsolatot teremtve az alkalmazott fejlesztőkörnyezettel és nyelvvel, a LabView programozási nyelv lehetőségeit elemzem.

A LabView programozási nyelv megismerésével lehetőségem nyílt ipari szabványú adatfeldolgozó és mérő egységek alkalmazására. A National Instruments egyéb eszközeinek támogatásával pedig tesztelési, valamint diagnosztikai célú feladatok elvégzésére használható tudást sajátítottam el.

A következő fejezetben a megvalósított szoftveres megoldást ismertetem, amely egy automatizált teszt rendszerben aktív szerepet végez a kommunikáció megvalósításában, vezérelve egy a méréskhez szükséges egyedi tervezésű invertert. Valamint gyűjtve az eszköz által szolgáltatott információkat, ezzel lehetőséget biztosítva a monitorozásra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.