CAN busz monitorozó és hibagenerátor tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A Controller Area Network egy ISO szabványos autóipari kommunikációs protokoll, mely az OSI modell alsó rétegeit specifikálja. A feladatom egy olyan CAN vezérlő tervezése volt, amely nem csak a hagyományos kommunikációra képes, hanem megoldásokat kínál egy új CAN egység fejlesztésének támogatásához is. Két fő funkciója van, ami hasznos lehet: Monitorozás és hibagenerálás.

A buszon lévő forgalom monitorozása értékes többlet információval látja el a felhasználót, aki ezek birtokában meggyőződhet a berendezésének helyes működéséről, valamint rendellenes működés esetén megnöveli a valószínűségét a hiba okának felderítésére.

Biztonsági követelmények miatt a szabvány több különböző mechanizmust ír elő a hibák detektálására, amelyet minden egységnek meg kell valósítania. Ezért a fejlesztőnek meg kell győződnie, hogy a berendezése megfelel ezeknek a szabályozásoknak, végrehajtja a hibajelzést, valamint ha a hiba állandósul, leválik a buszról. Ennek verifikációjakor szükséges előállítani azokat a szituációkat, amelyeket a tesztelendő egységnek fel kell ismernie, mint hibakörülményt. Olyan eszköz tervezése volt a feladatom, amely ilyen körülmények mesterséges előállítására képes.

Egy applikációs szintű fejlesztőeszközzel és egy oszcilloszkóppal kiegészítve munkám hasznos segítségnek bizonyulhat a fejlesztők részére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.