CAN buszon kommunikáló teszt eszköz

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A diplomaterv-dolgozatom középpontjában egy autóipari használatra szánt egyedi tesztelőeszköz fejlesztése áll. Az igény e készülékre a Robert Bosch Kft. budapesti fejlesztőközpontjának (ECB) GS-TC osztályán merült fel, melynek fő profilja elektronikus váltóvezérlők fejlesztése automata sebességváltóval gyártott gépkocsikba.

A bemutatásra kerülő feladat egy olyan készülék teljes megépítése, mely végül képes CAN buszon keresztül kommunikálni váltóvezérlőkkel, előre beállított tesztszekvenciákat képes küldeni azoknak, és érzékeli az erre adott válaszokat. Képes továbbá 16 kisáramú (2 amper) és 4 nagyáramú (10 amper) külső csatlakozási pontját is a vezérlőre kapcsolni. Funkciói lokális nyomógombokkal vagy távoli felületről vezérelhetők, a szükséges információkat kijelzőjén megjeleníti.

A cég legújabb generációs váltóvezérlője után a TDG1 ECON BOX elnevezést kapta az eszköz.

A dolgozatban az igények részletesebb leírásán túl röviden ismertetem a CAN busz működését, a választott központi mikrokontrollert, részletesebben kitérve utóbbinak a feladat szempontjából fontos funkcióira.

Ezután részletesen ismertetem a tervezés és építés menetét, bemutatom és indoklom a tervezett és megvalósított hardver- és szoftver megoldásokat. Emellett természetesen a megismert fejlesztőeszközökről is ejtek néhány szót.

A diplomaterv-dolgozatomat a készülék élesztésével kapcsolatos tapasztalatokkal és az elért eredményekkel, további fejlesztési lehetőségek vizsgálatával zárom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.