CAN buszos adatgyűjtő tervezése és építése mikrokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság az elektronika szerves részét képezi a mindennapi életünkben megtalálható tárgyaknak, eszközöknek. Olyannyira így van ez, hogy állítható: nem tudnánk élni nélküle. Eleinte a kommunikáció iránti igény húzta ezt az iparágat. Később megjelentek más ágazatok, amelyek újabb lendületet adtak a fejlődésnek.

A beágyazott rendszerek fejlesztésének egyik legjelentősebb mozgatórugója az autóipar lett. Jelenleg folyik a minél több mechanikus alkatrész kiváltása elektronikus áramkörökkel. A Drive-By-Wire cékitűzése minimalizálni a kopó alkatrészeket, növelni a megbízhatóságot, csökkenteni a fenntartási költségeket. Mindehhez gyors, megbízható kommunikációra is szükség van.

Az autóipar által a 80-as években útjára indított CAN busz máig hódít. Habár mostanra inkább az orvosi eszközökben és az ipari folyamatirányításban találkozhatunk ezzel a névvel, utódjai, mint a LIN vagy a FlexRay, a háttérben mégis viszik tovább a nevet.

Egy ilyen gyors kapcsolat adatforgalmát és annak helyességét elemezni már nem lehet célhardver nélkül. Nemcsak a nagy sebesség és a speciális átviteli protokoll nehezítené az ilyen irányú próbálkozásokat, hanem az esetleges hosszú várakozási idő, amíg egy-egy hiba feltűnik. Utóbbi szempont főleg ipari környezetben lehet érdekes. A piac ugyan kínál megoldást, de a protokoll használati körének erősen korlátozott volta miatt borsos áron.

Ezekből kifolyólag a szakmai gyakorlatom alkalmával fejleszteni kezdett USB-CAN átalakítóm folytatásaként most egy olyan eszköz hardverének és szoftverének tervezését és megépítését kaptam feladatul, mely képes mind egy számítógép mellett, mind terepre kihelyezve önállóan működni. Létezésének célja egy elkészült és átadott, CAN buszra alapuló rendszer tesztelése, hibakeresése.

További lehetőségeket rejt az adatok utólagos feldolgozása, melyből a busz működésére vonatkozó statisztikák is készíthetőek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.