CAN üzenetek vezeték nélküli továbbítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Pilászy György
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban egyre elterjedtebb a vezeték nélküli technológia, melynek nagyon sok előnye van a vezetékes technológiával szemben. Költséghatékony megoldások alakíthatóak ki vele és kihasználható a hordozhatósága. A vezeték nélküli adatátvitel felhasználható arra, hogy egy meglévő, vezetékes technológiával megvalósított rendszert költséghatékonyan és egyszerűen bővítsünk. A Szakdolgozat témája egy olyan hardver egység megtervezése, amely képes CAN üzenetek vezeték nélkül továbbítására. A vezeték nélküli adatátvitelhez egy saját protokoll került kidolgozásra.

Az első fejezet bemutatja a CAN busszal és a vezeték nélküli kommunikációval kapcsolatos elméleti alapokat, ismerteti a hardveres megvalósítási lehetőségeket. A fejezet tartalmazza pár ismert vezeték nélküli hardveres egység rövid ismertetését és ezek alapján az általános tulajdonságok összefoglalását.

A második fejezet bemutatja a 433MHz-es és a 2.4GHz-es egység rendszertervét. A fejezet ismerteti, hogy miért érdemes a két egységet egy közös modulban megvalósítani. A fejezet vége az egyesített rendszer blokkvázlatát és az egyes hardverelemek feladatait, funkcióit mutatja be.

A harmadik fejezet ismerteti a rendszer részletes felépítését, áttekinti a hardver részegységek szerinti működését és bemutatja az elkészített mikrokontrolleres program és számítógépes szoftverkörnyezet felépítését, működését.

A negyedik fejezet a modul használati utasítását tartalmazza. Ismerteti a rendszer használatoz szükséges előkövetelményeket, a rendszer beüzemelésének és üzemeltetésének lépéseit.

A Szakdolgozat függeléke bemutatja a rendszer egy gyakorlati alkalmazását és bemutatja a rendszer továbbfejlesztési lehetőségeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.