CAN-Ethernet Gateway prototípus fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb szerepet játszanak életünkben a különböző elektronikai eszközök. Ezek segítségével nem csak kényelmesebbé, egyszerűbbé, hanem gazdaságosabbá is válnak hétköznapjaink. Az elmúlt évtizedben jelentősen elterjedtek a különféle épületautomatizálási rendszerek, ám ezek - főként az áruk miatt - nem a háztartásokban, hanem a nagy irodaházakban, ipari létesítményekben jelentek meg.

Az általam fejlesztett eszköz, egy ilyen épület automatizálási rendszer egy elemének a prototípusa. A rendszeren belül található eszközök többfajta csatornán keresztül képesek kommunikálni. Ezek közül a két legfontosabb a rendszer gerinchálózatát képező Ethernet hálózat, valamint a rendszerben terepi buszként funkcionáló CAN. A diplomamunka célja egy olyan eszköz prototípusának létrehozása, mely kapcsolatot teremt e két kommunikációs csatorna közt.

Egy ilyen komplex feladat esetén nagyon fontos szerep jut a megfelelő koncepcionális tervezésnek, illetve a pontos specifikáció megalkotásának. Fontos eleme a tervezésnek a követelmények meghatározása. Mivel prototípusról van szó, az eszközön olyan funkciók is megtalálhatók lesznek, melyek a végső verzióban nagy valószínűséggel nem kapnak helyet.

A legfontosabb a mikrokontroller kiválasztása. Ennél a lépésnél figyelembe kell venni a szoftver-, illetve hardveroldali követelményeket. Az alkatrészek kiválasztása után a táp tervezése következik. Fontos a tápok fogyasztásának, illetve stabilitásának meghatározása, valamint a táp be-, illetve kikapcsolási sorrendjének biztosítása.

Mivel az eszköz tartalmaz nagysebességű interfészeket, így felmerülnek különböző jelintegritási problémák. Ezek megismerése és megoldása elengedhetetlen a végleges hardver működőképességének szempontjából.

Az alkatrészek kiválasztása, valamint a jelintegritási problémák megoldása után következik a kapcsolási rajz létrehozása, majd a huzalozás. A NYÁK gyártása után elkezdődik az élesztés, majd a panel funkcionális tesztelése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.