CAN–Ethernet gateway megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tóth Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A Robert Bosch Kft-nél rengeteg autóipari fejlesztés folyik a kamera alapú vezetőtámogató rendszerektőltól elkezdve a légzsákok vezérlésén keresztül a különféle szenzorokig. Ahhoz, hogy a fejlesztés gördülékenyen és biztosan haladhasson, szükség van olyan eszközökre, melyekkel betekintést nyerhetünk például az autókban is megtalálható CAN hálózatokba.

A szakdolgozatom célja egy olyan rendszer létrehozása a Robert Bosch Kft által biztosított EMBAS Industrie Elektronik GmbH & Co KG gyártmányú „CLAUS-X Multiport CAN Gateway”-en, mely képes egy CAN hálózat kommunikációjának átültetésére az Ethernet hálózatba diagnosztikai célokból. További követelmény, hogy a CAN hálózati kommunikációt ne zavarja, de ugyanakkor lehetőség legyen módosítani egyes CAN üzeneteket.

Az irodalomkutatás során összegyűjtöttem azokat az ismeretanyagokat, amelyek egy CAN-Ethernet kommunikációt megvalósító átjáróhoz feltétlenül szükségesek. A két protokollt alapvetően más-más alkalmazási területre tervezték, ezért az összehasonlítás során megvizsgáltam, hogy milyen problémák léphetnek fel az egyes fizikai, sebesség és egyéb tulajdonságok különbözőségéből adódóan.

A követelményeknek megfelelően elkészítettem a gateway funkciót megvalósító programot, egy speciális, XC-nek nevezett programozási nyelven, amely az eszközben található XMOS gyártmányú mikrokontrollerek programozására alkalmas.

Az átjáró funkción kívül megterveztem a gateway teszteléséhez szükséges tesztkörnyezetet is. Az Ethernet oldalról a rendszer tartalmaz egy C# programozási nyelvben íródott felhasználói felületet, melyet az Ethernet oldal felől monitorozási és manipulálási célra használhatunk. A CAN hálózat oldaláról a rendszer tartalmazza a CANalyzer-ben megtervezett két egyszerű adatbázist és szimulációs panelt, amelynek vezérlése a CAPL programozási nyelv segítségével került megvalósításra, megkönnyítvén a CAN hálózat oldali tesztelhetőséget.

Az elkészült rendszer alkalmas a vezetékes Ethernet alapú kommunikációra, amely megfelelő előkészítése az esetleges jövőbeli vezeték-nélküli Ethernetes realizációnak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.