CAN-buszos fedélzeti diagnosztika szoftver fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Viktor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozatom a modern járművekben megtalálható fedélzeti diagnosztikáról, azon belül pedig a szoftverekről szól. Dolgozatom elején röviden összefoglalom a fedélzeti diagnosztikához szükséges alapismereteket, mint például a CAN (Controller Area Network), ami a korszerű járművek alaptartozéka. Kitérek a piacon elérhető különböző diagnosztikai szoftverek funkcionalitására és az általuk elérhető jármű-paraméterekre. Ezután, a piackutatási eredmény alapján megtervezett és elkészített, saját diagnosztikai szoftveremet részletezem, azok osztályain és funkcióin keresztül. Végül az elkészült szoftveremhez tartozó tesztspecifikációt és a specifikáció alapján kapott teszteredményeket mutatom be.

A diagnosztikai szoftverem, az Inventure Kft. WeCAN-USB interfésze és egy PC (Personal Computer) segítségével, képes lett, valós járművek szabványos és járműspecifikus adatainak lekérdezésére, CAN üzenetek segítségével. A lekérdezett adatok megjelenítése lehetségessé vált szöveges és grafikus formában is. Mindazonáltal az adatok naplózhatóvá váltak WeCAN formátumban és CSV (Comma-separated Values) fájlban, két különböző módon, biztosítva ezzel a diagnosztizált jármű paramétereinek utólagos kiértékelését.

Az elkészített szoftverem, illetve a felsorolt funkciók, a valós járművön végzett teszt alapján is, megfelelően, az attól elvárt módon működnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.