C/C++ Makró debugger fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A C/C++ nyelvcsalád továbbra is az egyik legnépszerűbb a programozási nyelvek közül. Az egyik fontos és a modern programozás nyelvek között szinte egyedülálló tulajdonsága, hogy rendelkezik egy úgynevezett makró nyelvvel amelyiket a fordítás előtt egy előfeldolgozó értelmez és hajt végre a forráskód szövegszerű manipulálásával.

Gyakorlatilag minden (nagyobb) C/C++ program tartalmaz makrókat a header fájlok védelmére, illetve szintén makrók segítségével oldható meg a programnak a fordítás idejű konfigurálása is. Ezen kívül elterjedt a makró meta-programozás használata is, amivel bizonyos esetekben redukálható a kódismétlések mennyisége.

A C/C++ nyelvben lévő makró nyelv használatának legnagyobb hátránya, hogy a makró programok fejlesztése és az esetleges programozói hibák felderítése kifejezetten bonyolult, mivel a fordító által kiírt hibaüzenetek általában nem árulnak el túlságosan sokat a hiba eredetéről.

A dolgozat célja egy olyan eszköz kifejlesztése, amiknek segítségével leegyszerűsíthető ezeknek a makró nyelven írt programrészeknek a fejlesztése. Az eszköz magába foglal egy C++ nyelven írt makró elemző backend-et amelyik elvégzi a kívánt forráskód elemzését és az elemzés alapján létrehoz egy napló állományt. Ezen kívül bemutatásra kerül egy webes technológiákat használó (HTML5, Java Script) felhasználói felület amelyik lehetővé teszi a backend által létrehozott napló állomány grafikus formában történő megjelenítését a felhasználó számára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.