CDN rendszer megvalósítása IPv6–os környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Adamis Gusztáv
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A CDN rendszerek (Content Delivery Network – tartalom kiszolgáló rendszer) az elosztott architektúra előnyeit kihasználva a tartalom forrását közelebb helyezik az ügyfelekhez, csökkentve ezzel az internet szolgáltató gerinchálózatának terhelését. Napjainkban a kiosztható publikus IPv4-es címtartományok a kritikus szint alá csökkentek, ezért a hálózatok tervezésben az IPv6 protokoll kulcsszerepet játszik. Az IPv6 használatával az ügyfelek továbbra is publikus IP (Internet Protocol) címekkel gazdálkodhatnak, még akkor is, ha a jelenleginél lényegesen több eszköz (akár pl. háztartási eszközök is) kapcsolódnak az internethez.A feladatom az volt, hogy az IPv6-os hálózaton közelebb hozzam a tartalmat a felhasználókhoz.

Ahhoz, hogy teljes körűen át tudjam látni a lényeges tervezési pontokat, számos szakirodalmat olvastam el IPv6-os szolgáltatások megvalósítása témakörben. Az elvi megvalósításhoz és a logikai kapcsolatok felépítéséhez szükséges információkat áttekintve terveztem meg a CDN rendszert.

Ennek során megismertem a CDN rendszer alapjait, egy nagyvállalati környezetben feltérképeztem a CDN rendszerhez tartozó underlying hálózatot. Felmértem az IPv6-os szolgáltatás megvalósításának lehethetőségét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.