CNC gép irányító rendszerének megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Manapság a modern elektronikai fejlesztőeszközök árának csökkenésével és széleskörű elterjedésével lehetővé vált, eddig csak az ipari tömegtermelésben használt gépek létrehozása.

Új tárgyak készítésének két fő csapásiránya létezik: az egyik egy szubtraktív metódus, ami egy kezdeti anyagtömbből eltávolítja a felesleges részeket, ilyen módszerrel dolgoznak a CNC gépek is; a másik egy additív módszer, ami magát a tárgyat építi fel rétegről rétegre, ilyenek az úgynevezett 3D nyomtatók.

Egy ilyen CNC gépet ma már akár otthon is elkészíthetünk, felhasználhatunk hozzá bontott alkatrészeket, vagy böngészhetünk a hobbi építők igényeit ellátó gyártók termékei között.

A feladatomnak egy ilyen gép vezérlőrendszerének és szoftveres hátterének megtervezését és megvalósítását tűztem ki, amely segítségével felvehetünk egy általunk kívánt útvonalat, majd ez alapján a vezérlőrendszer képes a léptetőmotorok számára a szükséges meghajtójelek előállítására.

A kész rendszer három részegységből áll össze: egy számítógépen futó tervezőszoftverből, amit Python nyelven implementáltam, egy vezérlőegységből, amit FPGA segítségével valósítottam meg és egy teljesítményelektronikából.

A szakdolgozatomban részletesen bemutatásra kerülnek a felhasznált eszközök, a megvalósításhoz szükséges elméleti háttér, a feladatkiírás alapján megtervezett rendszer és annak megvalósítása, végül pedig a működésének tesztelése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.