CO2 lézeres vágás optimalizálása VBA scriptek használatával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Berényi Richárd
Elektronikai Technológia Tanszék

Az anyag megmunkálási iparban különböző anyagok vágásához elterjedten alkalmaznak CO2 lézereket kedvező tulajdonságainak köszönhetően. Feladatom egy ilyen lézeres megmunkáló állomás kontúrvágási folyamatának optimalizálása volt.

A lézeres anyagmegmunkálás első lépése a kívánt ábra megrajzolása egy rajzolóprogramban. A lézer a megrajzolt ábra adatai alapján végzi el a megmunkálást. A CorelDRAW rajzolóprogramhoz írt VBA makrók segítségével olyan funkciókat, műveletsorokat valósítottam meg, amelyek a vágási folyamat időtartamát jelentősen csökkentik. Ezt az eredményt a makrók a megrajzolt ábrák adatainak strukturálásával érik el. A tesztelések megmutatták, hogy a makrók futtatása után a lézer átlagosan 5-6 másodperccel rövidebb idő alatt vágta ki ugyanazt az ábrát.

A makrók további egyéni igényeknek megfelelő funkciókat is megvalósítanak, amelyek a munkadarab illesztését vagy a sorozatgyártás ütemezését segítik. Például a felhasználó az ábrák megrajzolását követően néhány kattintással információt kaphat a vágás várható idejéről vagy egyszerűen kirajzoltathatja a lézerrel az alakzatok határvonalait, így a munkadarab illesztéséből adódó hibák kiküszöbölhetőek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.