CORD Rendszer Integrálása Tanszéki Felhő Hálózatába

OData támogatás
Konzulens:
Megyesi Péter Zoltán
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A szakdolgozatom során a feladatom az volt, hogy egy működő CORD rendszert telepítsek egy tanszéki szerverre, majd megtapasztaljam, hogyan lehet kezelni azt az általa nyújtott webes felületen keresztül.

Első lépésként fontos volt megismerkedni a koncepcióval. A CORD lényege, hogy lehetőséget nyújtson a szolgáltatóknak (AT&T, Verizon stb.) a már meglévő hardver elemek újrahasznosítására, illetve lecserélésére szükség szerint, hogy egy könnyen skálázható, szoftveres, felhő alapú rendszert és hálózatot tudjanak létrehozni.

Egy CORD rendszer három különálló szoftverre támaszkodik és fog össze. A felhő alapú megoldásokért az OpenStack felel, a Szoftverizált Hálózati megoldásokhoz az ONOS-t választották és végül a virtualizált hálózati funkciókat és az előzőleg említett két rendszer kezelését az XOS rendszer végzi.

A félév első felében külön-külön is telepítettem az egyes szoftvereket, hogy mélyebb tudásra tegyek szert működésükről.

Mivel ez egy open-source projekt, a fejlesztői közösség által készített online dokumentáció alapján végül sikerült telepítenem az első stabil CORD-in-a-Box verziót egy a tanszék által biztosított szerverre. Ez, mint fejlesztői és teszt környezet, áll rendelkezésére a felhasználóinak.

A félév végén tehát futtattam teszteket, hogy megbizonyosodjam róla, hogy a telepítés helyesen működik, majd megismerkedtem a telepített rendszer webes felületével, amelyen keresztül minden lényeges beállítás megtehető.

A projekt open-source voltából adódóan könnyen a saját igényeinkre szabhatjuk egyéni szolgáltatások írásával, amihez kellő segítséget kaphatunk az online dokumentációból, és egy jó lehetőséget biztosít a téma továbbviteléhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.