CPR visszajelző modul fejlesztése klinikai defibrillátorhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A keringésmegállás leggyakoribb oka szíveredetű, amely mögött legtöbbször szívritmuszavar és strukturális szívbetegség áll. A keringésmegállást követő négy-öt percben még elegendő a szervezetben keringő vér oxigéntartalma ahhoz, hogy ideiglenesen biztosítsa a szervek és szövetek oxigénellátottságát. Annak érdekében, hogy a keringésmegállás ideje alatt is fenntartsuk a megfelelő vér- és oxigénellátást, minél hamarabb meg kell kezdenünk a mechanikus mellkaskompressziót, és az időszakos lélegeztetést.

A mellkaskompressziót megfelelő sebességgel és kompressziós mélységgel kell végeznünk ahhoz, hogy valóban hatékony legyen. Egy CPR (cardiopulmonary resuscitation) visszajelző eszköz segítségével ellenőrizhetővé válik a mellkaskompresszió helyessége.

A diplomatervezési feladatom egy olyan klinikai defibrillátor kifejlesztéséhez kapcsolódik, amely az újraélesztés során képes folyamatosan ellenőrizni a mellkaskompresszió minőségét. A célom egy CPR visszajelző modul létrehozása, amit a páciens mellkasára helyezve, az eszközön keresztül végezhető a mellkaskompresszió. A modul érzékelőiből származó adatok alapján folyamatos visszacsatolás adható az újraélesztést végző személy felé, amely segítséget nyújthat a helyes mellkaskompresszió kivitelezésében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.