CXF webszolgáltatások Apache Tomcat alatt

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A nagyméretű, elosztott közigazgatási vagy vállalati informatikai rendszerek összekapcsolását a szolgáltatás-orientált architektúra (SOA) által biztosított elvek alapján lehet megoldani. A webszolgáltatás a SOA paradigma egy platformfüggetlen megvalósítása, mely szabványos kommunikációs eljárást biztosít, valamint rendelkezik kiegészítő specifikációkkal is, amik segítségével egyéb nem funkcionális követelmények is leírhatók.

Számos vezető gyártó készített már a webszolgáltatások fejlesztését elősegítő keretrendszert, melyek azonban rendkívül eltérőek lehetnek konfigurálási lehetőségeiket tekintve. Így nehéz együttműködésre képes, a futtatókörnyezetek közötti interoperabilitást biztosító alkalmazásokat fejleszteni.

Ezen probléma kiküszöbölésére hoztak létre a tanszéken egy SOA modellező keretrendszert, ami egy speciális bemeneti nyelv segítségével képes a webszolgáltatások és az egyéb kiegészítő specifikációk beállításának átlátható leírására.

Dolgozatom témája, hogy teszteljem a kiegészítő WS-* protokollok működését és konfigurációs lehetőségeit Apache CXF szolgáltató alatt. Valamint egy olyan .NET alapú kliens létrehozása, ami e protokollok interoperabilitásának tesztelésére alkalmas.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.