Carrier Ethernet Transport aggregációs hálózati követelmények és változatok országos kormányzati hálózat megvalósításához.

OData támogatás
Konzulens:
Jakab Tivadar
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A dolgozat motivációja az, hogy egy kormányzati, kistérségi központokat lefedő gerinchálózathoz kell aggregációs hálózati szegmenssel csatlakoztatni a kistérség településeit. A Carrier Ethernet Transport (CET) technológia az aggregációs hálózati és gerinchálózati tartományokban is új megoldásokat, szolgáltatásokat kínál. A feladat a rendelkezésre álló CET gyűrűs szerkezetű aggregációs hálózatokra alkalmazható méretezési modellek felhasználásával gyakorlati hálózati változatok kidolgozása és kiértékelése egy magyarországi hipotetikus IP/MPLS- WDM kormányzati kommunikációs gerinchálózathoz illeszkedően. A kormányzati gerinchálózat a 174 kistérségi központig szolgálja ki a városokat, az egyes kistérség településeit a CET aggregációs hálózatnak kell kiszolgálnia. A diplomaterv célja annak bemutatása, hogy milyen egyszerű modellek, módszerek és hálózati megoldások alkalmazhatók a kormányzati gerinchálózathoz kapcsolódó CET aggregációs hálózatok tervezése során.

A diplomamunka során bemutatatom az Ethernet technológia fejlődését, hogyan tudjuk szolgáltatói környezetben használni. Ismertetem a technológia hiányosságait és a problémákra kidolgozott megoldásokat.

A rákövetkező fejezetben forgalmi modelleket dolgoztam ki, milyen forgalmak generálódhatnak egy kistérségi településen. Demográfiai, államigazgatási, közigazgatási, egészségügyi, oktatási és közművelődési adatokra, valamint feltételezett tipikus alkalmazásokra alapozott egyszerű modelleket alkalmaztam a hálózathoz csatlakoztatott települések sávszélesség igényeinek becslésére. A forgalmi igényeket egy adatbázisban tároltam, amiket felhasználtam később az Ethernet gyűrűk tervezésénél. Szolgáltatási típusokat definiáltam, melyek azok az adatok, amelyek nem sérülhetnek, prioritásuk a legnagyobb.

A következő fázisban az aggregációs hálózat tervezését ismertetem. Elsőként egy matematikai lineáris programozási modellt ismertetek. A kifejlesztett modell képes egy adott gráfban meghatározni a legrövidebb köröket, amelyekkel a települések a kistérségi központhoz vannak felfűzve. A vizsgálat a kábeltopológiát érinti, Magyarországon a vasútvonalak, autópályák és elsőrendű utak mentén lévő – vagy egyszerűen építhető kábelekre gondoltam. Másodikként a rendszertechnikai méretezést prezentálom, a fejezetben az Ethernet gyűrűk tervezése volt a célom. A cél a településforgalmak felhordása a gyűrűkkel a gerinchálózathoz, itt a műszaki probléma a többszörös gyűrűrendszerek tervezésének problémája, azaz hogy hány gyűrűrendszer képes kiszolgálni egy kábelhálózati gyűrűtopológia mentén felfűzött települések biztosítandó sávszélesség igényét, valamint, hogy mely települést mely gyűrűrendszer szolgálja ki.. Részletesen kidolgozott esettanulmányok alapján mutatom be a különböző védelmi megoldások erőforrásigényét. Az elvégzett munkám során hálózati modelleket készítettem lineáris programozási környezetben. A lineáris programozási modellek kiértékelésére a szabadon elérhető LP Solve megoldó motort használtam. Az esettanulmányok specifikálásához kiválasztottam két eltérő gazdasági fejlettségű és földrajzi szerkezetű kistérséget. Meg kellett határoznom a potenciális kábelhálózati nyomvonalakat az út- és vasúthálózat alapján a kistérségi települések saját kistérségi központhoz történő csatlakoztatásához.

A dolgozat végén egyszerű költségbecslési modellt adtam és további lehetséges feladatokat fogalmaztam meg a munka esetleges folytatásához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.