C++-ban konfigurálható build keretrendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Czirkos Zoltán
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A szakdolgozat egy C++-ban konfigurálható, C++ programok lefordítására alkalmas build keretrendszer tervezéséről és elkészítéséről szól.

A jelenleg használatban lévő, C++-hoz készült build keretrendszerek karbantartása nehézkes, szerkezetük és működési elveik korlátozásokkal járnak. A feladat első része ezek az áttekintése, erényeik és hibáik értékelése. Ez alapján megfogalmazhatók az új keretrendszerrel kapcsolatos igények, azaz egy pontos specifikáció.

A létező keretrendszerek architektúrája jó kiindulási alap, de meg kell találni azokat a pontokat, amik a korlátozásokat okozzák, és ennek megfelelően kell az új keretrendszert megtervezni. A koncepció szerint C++-on kívül más nyelv nem vonható be, mert az a karbantartást és a modulok közti kommunikációt lehetetleníti el.

A keretrendszer komponensei ezért egy objektummodellbe szervezhetőek, ami pontosan kijelöli a modulok felelősségi köreit. Az OOP elvek alkalmazása a rendszernek kellő rugalmasságot nyújt, mert igény esetén bármelyik ponton testreszabható az egyes objektumok viselkedése.

Az osztályhierarchia implementációja után példákon keresztül demonstrálható a fordítás konfigurálása. A konfigurációs fájlok szabványos C++ fejlécfájlok, amiknek a kívánt osztályait egy pici keretprogram példányosítja és indítja el. A rendszer nagy előnye, hogy a Unix világban megszokottól eltérően az elsődleges interfész nem egy parancssori program, hanem egy C++ API, amit más programok könnyebben integrálhatnak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.