Céges adminisztrációs webalkalmazás fejlesztése Java EE platformon

OData támogatás
Konzulens:
Imre Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság szinte minden az interneten történik. Ezért minden cégnek szüksége van egy webes felületre, ahol kapcsolatot tarthatnak partnereikkel illetve intézhetik saját ügyeiket. Kis és nagy cégeknek egyaránt szüksége van ilyen megoldásokra, a megvalósítással kapcsolatos igényeik között azonban két tényező szinte mindig egyezik: legyen olcsó és gyors. Szakdolgozatomban olyan eszközöket mutatok be, amelyekkel mindez megvalósítható.

Megoldásaimat a Java világában keresem. Először bemutatom a Groovy nyelv azon funkcióit, amik alkalmassá teszik gyors és kényelmes munkavégzésre, valamint rávilágítok hátrányaira és elemzem, hogy mikor érdemes használni. Ezután megvizsgálom a hagyományos Java megoldásokat weboldalak fejlesztésére és rávilágítok gyengeségeikre. Alternatívaként a Grails keretrendszert ajánlom, ami már bizonyított technológiákra és az előbb bemutatott Groovy-ra építve kísérli meg a régi Java-s módszerek javítását.

A következő fejezetekben konkrét problémákon keresztül mutatom be, hogy hogyan segített a Grails feladatom megoldásában. Előbb a spring security nevű modul biztonsági megoldásait ismertetem és igazítom megfelelő módon az elkészítendő alkalmazás igényeihez, majd a másik legfontosabb funkciót mutatom be, az üzleti folyamatok riportálását. Mindkét fejezetben ismertetem a rendszerrel kapcsolatos elvárásokat, majd rövid rendszertervet készítek, és végül bemutatom a legérdekesebb implementációs kihívásokat. Később olyan problémákról írok, amelyek majdnem minden alkalmazás esetén felmerülnek: adatelérés és tesztelés.

Végül összefoglalom a leírtakat, és megvizsgálom a felhasznált technológiák erősségeit és gyenge pontjait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.