Cellás mobil rendszerek energiafelhasználásának csökkentése önszerveződő/adaptív adóteljesítmény-optimalizálással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vidács Attila
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A távközlő hálózatok, azon belül is a mobil kommunikáció egyre nagyobb arányban járul hozzá a globális energiafelhasználás növekedéséhez. Cél a jövő cellás rádiós hálózatai (LTE, LTE Advanced) energiafelhasználásának, ezáltal a szektor szén-dioxid kibocsájtásának csökkentése oly módon, hogy a hálózat változatlan minőségben legyen képes kiszolgálni a rohamosan bővülő felhasználói igényeket.

A cellás mobil rendszerek energiafelhasználásának jelentős részéért a hozzáférési hálózat, azon belül is a bázisállomások energiafogyasztása a felelős. Egy ígéretes megoldás lehet az energiafogyasztás csökkentésére a bázisállomások adóteljesítményének adaptív és összehangolt beállítása.

Ehhez meghatároztam mely paraméterek segítségével állapítható meg, hogy adott cella adóteljesítménye csökkenthető-e a felhasználói elégedettség megtartása mellett. Sikeresen implementáltam több ilyen megoldást egy szimulációs környezetben, ahol teszteltem is működésüket. Az eredmények alapján sikerült kimutatnom, hogy az elvárt feltételeknek megfelelnek. A működésüket pedig úgy valósítottam meg, hogy akár elosztott hálózatban is képesek legyenek üzemelni, központi vezérlés nélkül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.