Celluláris rádiós technológiák alkalmazása Ardupilot robotpilóta rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Koller István
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az UAV-k, vagyis pilóta nélküli repülőgépek (drónok) esetén nagyon fontos tényező a megbízható kommunikáció a földi irányító állomás és a drón között. Ez a telemetria kommmunikáció az Ardupilot nyílt forráskódú autópilóta rendszer estén általában egy 430Mhz-es ISM sávban működő adón zajlik.

Ez a szakdolgozat azt vizsgálja, hogy miként lehet kiváltani ezt a rádiót, kiépített celluláris hálózatokkal: LoRa-val, illetve LTE-vel. Továbbá ezek az kommunikációs technológiák mennyire használhatóak ilyen célra.

Ennek vizsgálatához először érdemes megismerni a LoRa technológiát és az Ardupilot rendszert, amihez az első és a második fejezet nyújt átfogó bevezetést. Majd egy rendszert kellett kifejleszteni, ami lehetővé teszi, hogy a földi irányító állomás, és a drón közötti kommunikáció LoRa-n, illetve LTE-n keresztül történjen. Így egy redundáns rádiós rendszert kapva gyakorlatilag korlátlan lesz a drón hatótávolsága a vezérlőtől számítva, amennyiben az UAV valamelyik hálózattal lefedett területen repül.

A dolgozat végén szerepel egy ezzel a rendszerrel kiegészített repülés, illetve a repülés során begyűjtött rádiós adatok kiértékelése, ezeknek a technológiáknak ilyen területű felhasználhatóságának vizsgálata.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.