Cerebrális parézises betegek aktuális mozgáskoordinációs képességének objektív vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A cerebrális parézis betegség definíciója szerint a testtartás és a mozgás zavarainak (parézis) non-progresszív csoportja. Csoportosíthatjuk izommozgás-testtartás, érintett végtagtok, funkcionalitás, társuló zavarok, illetve etiológia szerint. Tünetei közül megkülönböztethetünk korai, aspecifikus, valamint diagnosztikus értékű tüneteket. Diagnosztikájában fontos a helyes anamnézis, fizikális vizsgálat, diagnosztikus vizsgálatok, valamint a betegségre irányuló kérdőívek (azon belül is a legfontosabb a GMFM). Terápiájában megkülönböztethetünk konzervatív terápiát, mely magában foglalja többek között a fizioterápiát és gyógyszeres kezelést, valamint műtéti terápiát.

A járás és egyensúlyozás funkcionalitását nagyban befolyásolja a cerebrális parézis, azon belül is két fő típusa, a spasticus diplégia, valamint hemiplégia.

Mozgáselemzés céljából végzett vizsgálataimnál két eszközt használtam, a PAM passzív markeres mozgásanalizátort, valamint a x-IMU szenzorfúziós eszközt, mely egy háromdimenziós giroszkópból, magnetométerből és gyorsulásmérőből áll. A x-IMU által rögzített adatok közül az Euler-szögek vizsgálatával foglalkoztam.

Kétfajta vizsgálatot végeztem: egyensúlyvizsgálatot, valamint járásvizsgálatot. Az egyensúlyvizsgálat során 30 másodpercig nyitott, majd 30 másodpercig csukott szemmel kellett minél mozdulatlanabbnak maradni. A járásvizsgálat egy 4 méteres távolság megtételét foglalta magába bármilyen külső segítség (pl. járókeret, bot, stb.) nélkül. Vizsgálataim során két korcsoportot is megfigyeltem: felnőtteket, valamint egészséges és cerebrális parézis-ben érintett gyermekeket.

Az egyensúlyozási képesség jellemzésére a x-IMU eszköz által rögzített frontális és horizontális elmozdulásokat 2-D-ben ábrázoltam, majd az elmozdulások által lefedett területet számoltam a MATLAB polyarea() és convhull() függvények segítségével.

A járás periodikusságának jellemzésére a lépésciklusok átlagos lépésciklustól való különbségét vizsgáltam, a járáskép aszimmetriájának jellemzésére pedig integrálszámítást végeztem a MATLAB trapz() függvényével.

A kapott eredmények alapján a vizsgált alanyokat képességük szerint sorrendbe helyeztem mind az egyensúly-, mind a járásvizsgálat esetében. A paraméterek alapján felállított gyermekek képességeire vonatkozó sorrend a terapeuta szubjektív véleményével megegyezett. Az általam definiált paraméterek az egyensúlyozási képességet és a járásképet jellemezni tudják.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.