Chat kliens fejlesztése JavaScript technológiákkal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A webáruházak már régóta jelen vannak az Interneten és az alacsonyabb áraik, nagyobb választékuk és az otthonról való vásárlás lehetősége miatt gyökeresen megváltoztatták a vásárlásról bennünk kialakult képet. A fejlődés negatív oldalának tudható be viszont, hogy a hagyományos áruházakkal szemben, a webáruházakban való vásárlás közben a vásárlók nem tudnak kitől segítséget vagy tanácsot kérni.

A szakdolgozatomban tárgyalt projekt célja, hogy a hagyományos áruházakban átélt vásárlói élményt valamennyire megpróbálja becsempészni a webáruházakba egy olyan csevegő alkalmazás elkészítése által, ami webáruházakba építhető és lehetővé teszi a vásárlók és eladók kommunikációját. A jelenleg is létező hasonló megoldásokkal szemben az általam tárgyalt alkalmazás azzal az előnnyel fog rendelkezni, hogy képes lesz az eddigieknél mélyebben beépülni a webáruházba. Ezáltal az eladók képesek lesznek különböző termékek ajánlására a vásárló felhasználói felületén átláthatóan megjeleníthető módon, valamint figyelemmel tudják kísérni a segítséget igénybe vevő vásárlók kosarát. Így a vásárló visszakap valamennyi élményt a hagyományos áruházakban való vásárlásból, mivel az eladó végig tudja kísérni a vásárlás folyamán.

A dolgozat során áttekintést fogok nyújtani néhány, csevegő alkalmazások fejlesztésénél hasznos és használható technológiáról és megoldásról, majd az alkalmazás fejlesztéséhez választott technológiát részletesebben is bemutatom. Ezek után áttekintem az alkalmazás architektúráját és a kiválasztott technológiát felhasználva részletesebben írok a csevegés megvalósításáért felelős modulról. Ezután alaposabban is bemutatom a modul felépítését, és írok az egyes funkciók kód szintű megvalósításáról és a modul teszteléséről. Végül ismertetem az alkalmazás egy példányának telepítését és elindítását az Amazon Web Services által szolgáltatott számítási felhőbe, és ennek automatizálását a Jenkins folyamatos integrációs eszköz segítségével.

Szeretném felhívni az olvasó figyelmét arra, hogy az alkalmazás ötlete nem a sajátom, mivel ez egy folyamatban levő projekt a Zoosh Magyarország Kft-nél, ahol a projekthez rendelt csapat részeként dolgoztam. A dolgozatban bemutatott részeket viszont egyedül, önálló munkával készítettem el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.