Chipméretű laboratórium mikroreaktor celláinak karakterizáló mérései

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ender Ferenc
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A mikrofluidikai eszközök speciális MEMS rendszerek. A modern orvosi diagnosztikai berendezésekben egyre inkább elterjedőben vannak a mikrofluidikai megoldások, és a mikrofluidikára épülő chip méretű laboratóriumok. Ezek az úgynevezett Lab-On-a-Chip rendszerek alkotják ezen eszközök új generációját.

Biomedicinális eljárásoknál gyakran alkalmazott megoldás a mágneses nanorészecskékre rögzített bioreceptor molekulák használata. A mágneses térben rögzített nanorészecskék mellől a vivőfolyadék áramlása által szelektíven eltávolíthatók a nem szükséges molekulák. A chipméretű laboratórium eszköz egy-egy reakciókamrájában mágnesesen csapdázott nanorészecskék mennyiségének meghatározása céljából indult el az Elektronikus Eszközök Tanszékén egy induktív elvű nanorészecske mérleg fejlesztése.

A diplomatervemben bemutatom a témához kapcsolódó irodalomat, úgy, mint a mikrofluidika alapjait, és a nanorészecskék felhasználását. Bemutatásra kerül a használt nanorészecske mennyiségmérési elv, és a tanszéki fejlesztésű nanorészecske mérleg. A tanszéki kutatócsoport által elért korábbi eredményekre támaszkodva terveztem és megvalósítottam egy alternatív technológiával gyártott FR4 alapú magnetoszenzort, mely a korábban használt tanszéki magnetoszenzor hátrányait hivatott kiküszöbölni. Továbbá terveztem és megvalósítottam egy kiolvasó elektronikát, mellyel a mérési módszer műszerigénye és így költsége tovább csökkenthető, illetve a mérés érzékenysége növelhető.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.