Chrome alapú forgalmi mérési adatok gyűjtése és elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Molnár Sándor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A szakdolgozat készítése során az volt a feladatom, hogy létrehozzak egy olyan automatizálási keretrendszert, amelyben Google Chrome segítségével tudunk könnyen mérési adatbázist felépíteni. Erre azért van szükség, mert az Internet egyre népszerűbb, a webforgalom folyamatosan növekszik, és asztali platformon szinte kizárólag böngészőn keresztül történik az adatkommunikáció. A forgalom növekedésével párhuzamosan a felhasználók egyre nagyobb sebességet és egyre rövidebb betöltési időket várnak el, amely igények kiszolgálása az egyre komplexebbé váló weboldalak között nagy kihívást jelent a mérnököknek.

A megvalósított rendszerrel olyan adatok feldolgozására van lehetőségünk, amelyből meg tudjuk állapítani, hogy az oldalak betöltési ideje, illetve az oldalakat kiszolgáló domainek száma között milyen kapcsolat áll fenn. További előnye a rendszernek, hogy a méréseket bármikor egyszerűen és gyorsan megismételhetjük, így segítségével figyelemmel kísérhetjük a mért adatok változását akár hosszabb távon is.

A mérési eredményeim igazolták várakozásainkat, hogy az oldalak betöltési ideje szorosabb összefüggésben áll az oldalt kiszolgáló domainek számával, mint az oldal méretével. A diagramokon továbbá lineáris összefüggést figyeltünk meg a kérések és a domainek száma között, ahogyan a domainek száma és a betöltési idő között is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.