Címkefelhő alapú médiakezelő alkalmazás Androidra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vida Rolland
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság a digitális kamerákkal és egyre nagyobb tárhely kapacitással rendelkező okostelefonok elterjedésével gyakorlatilag korlát nélkül készítünk és tárolunk el digitális képeket, videókat és egyéb médiaállományokat mobil eszközeinken.

Amikor viszont elő szeretnénk keresni egy bizonyos fotót vagy videót, egyáltalán nincs könnyű dolgunk a hagyományos tartalomkezelő alkalmazásokkal. Ennek oka, hogy az operációs rendszerek beépített galéria és médiakezelő programjai általában igencsak korlátozott rendszerezési lehetőségekkel rendelkeznek.

A szakdolgozat készítése folyamán egy olyan médiakezelő alkalmazást dolgoztam ki, mely átláthatóbbá, hatékonyabbá és felhasználó-baráttá tudja tenni ezt a folyamatot. Az alkalmazásban böngészhetjük, és címkékkel láthatjuk el médiaállományainkat. E címkéket ezután a címkefelhő nézetben tekinthetjük meg, melybe belenagyítva láthatóvá válnak a rendszerezett állományaink. Mivel a címkék egymáshoz is hozzárendelhetőek, lehetséges bonyolultabb, többszintű, több szempont szerinti csoportosítás létrehozása is. Az alkalmazásba integráltam egy webszerver komponenst is, mely lehetőséget biztosít arra, hogy rendszerezett médiaállományainkat asztali számítógépen is megtekintsük bármilyen webböngészőben, illetve új állományokat is feltöltsünk mobil eszközünkre. Az alkalmazást Android platformon valósítottam meg, amely a jelenleg elérhető legnépszerűbb mobilplatform.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.