Cisco Unified Communication Manager Express adminisztrációs felület megvalósítása vékonykliens alapú technológiával

OData támogatás
Konzulens:
Moldován István
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A kommunikáció napjainkban egyre változatosabb formákat ölt. Sok esetben elengedhetetlen, hogy ez a kommunikáció minnél egyszerűbben kezelhető formában megvalósuljon, az információ gyorsan átjusson a forrástól az információt venni szándékozó fél felé. Vállalati környezetben az információcsere gyorsasága gazdasági szempontból sem elengedhetetlen, sok esetben egy ügyfél elégedettsége múlik ezen, a dolgozó magasabb kihasználtsága révén pedig növekedhet a profit is.

Kisvállalati környezetre összpontosítva nagy előnyt jelenthet, ha van egy centralizált struktúrája akár a számítógépes, akár a telefonos hálózatnak. A Cisco hálózati megoldásait tekintve már nem is különül el élesen ez a két hálózat, ugyanis vannak olyan eszközeik, melyek mind az útválasztási, mind pedig telefonközponti funkciókat is betöltenek, egyben router-ek és PBX-ek is. Az internet feletti hangátvitelben (Voice over Internet Protocol) már nincs alapvetően szükség hagyományos telefonhálózatra sem, a hang, adat és videó folyamok átvitele megvalósul szélessávú internetkapcsolaton. Egy ilyen, kimondottan kisvállalatoknak szánt, telefonközponti funkciót is megvalósító eszköz a Cisco UC520-as terméke.

Rengeteg előnye mellett egyik hátránya, hogy az IP telefonos végfelhasználók a saját telefonjaik beállításait (ugyanis egy Cisco gyártmányú telefon sokkalta több funkcióval rendelkezik, mint mondjuk egy analóg készülék) csak korlátozott szinten tudják módosítani az UC520 webes felületén keresztül. Adminisztrátori jogosultsággal a konfigurálhatóság természetesen sokkal tágabb körű, azonban egy kisvállalatnál nem tekinthetünk mindenkit ilyen szintű felhasználónak.

A szakdolgozat témája egy adminisztrációs alkalmazás megvalósítása vékonykliens alapú technológiával, elősegítve ezzel a végfelhasználókat, hogy személyesebbé tehessék saját telefonjaikat. Az ehhez szükséges szoftver Java programozási alapokon nyugszik, bevezetve a dolgozat szerzőjét is ezen nyelv rejtelmeibe, valamint a VoIP és ezzel együtt a Cisco hálózati megoldásainak- egyébként összetett- világába. A tervezés és fejlesztés előtt behatóan tanulmányoztam a VoIP technológiai hátterét, a Cisco UC520 eszközt, valamint az azon futó operációs rendszert (Cisco Unified Communication Manager Express) és az adminisztrációs felület megvalósításához szükséges, a CUCME-val való kommunikációt lehetővé tevő Java osztálykönyvtárak sokaságát, mely az UCXSI SDK-ban található. Végeredményben a JavaServer Pages (JSP) technológiának köszönhetően a megvalósított adminisztrációs felület dinamikus weboldalak formájában válik elérhetővé, így platform függetlenségének köszönhetően bármely operációs rendszebe implementálható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.