Cloud Computing alkalmazhatóságának vizsgálata kis- és középvállalati környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

A félév során a Cloud Computing terminológiájával ismerkedtem meg. Mivel számomra új volt a terület, először főként a különböző irodalmak tanulmányozásával töltöttem az időmet. Szerencsére sok forrás fellelhető már az Interneten. A leghasznosabb, a szakdolgozat témájához jól kapcsolódó oldalakat összegyűjtöttem a dolgozat felhasznált irodalom jegyzékében.

Miután az alapvető működéssel tisztában voltam, összehasonlításokat végeztem különböző gyártók szolgáltatásai között, elsősorban szintén irodalmat olvasva, majd letéve a Google megoldása mellé a voksom, beleástam magam a platform mélyebb tanulmányozásába és használatába. Meghatározásra került az implementálandó feladat, ami egy kis- és középvállalat ügyviteli igényeinek egy részét képes kell, hogy legyen lefedni. Számla és ügyfél törzsadatok nyilvántartása, kezelése került megvalósításra. A feladathoz felhasználtam a Google adatbázisát, megvalósítottam egy adatbázis kezelő logikát, tranzakció-kezeléssel. A web-böngészőből elérhető alkalmazásnak egy grafikus felhasználói felületet készítettem.

A szerverre feltöltött alkalmazásomhoz teszteseteket definiáltam, hogy a Google infrastruktúrájának teljesítményét meg tudjam vizsgálni. Ehhez az AppPerfect Load Test programot használtam fel. Itt konkurens felhasználói elérést tudtam szimulálni, ráadásul minden felhasználó komplex adatbázis-műveleteket és processzorterhelő számításokat hajtott végre. Több perces futtatás után az eredmények azt mutatták, hogy az infrastruktúra jól skálázódik és az átlagos válaszidők nem nőnek a felhasználók számának növekedésével. Ugyanakkor a rendelkezésre álló ingyenes kvóta csak korlátozott számban elégítheti ki egy kisebb vállalat igényeit, nagyobb vállalatokról nem is szólva. Ezért arra a következtetésre jutottam, hogy az alkalmazásainkat processzorra érdemes optimalizálni, viszont ha a rendelkezésünkre áll a megfelelő erőforrás, akkor teljesítményben versenyképes a drága infrastruktúrákkal, töredék áron.

Végül megvizsgáltam a kis- és középvállalatok viszonyát a felhőalkalmazásokhoz. Érdeklődés mutatkozik a technológia iránt, azonban tényleges lépések még kevésbé történtek, mivel egy egészséges bizalmatlanság irányul a felhők felé. A vállalatok nem szívesen rakják ki az adataikat egy nem általuk üzemeltetett infrastruktúrára, azonban a felhő ár/érték aránya annyira jó, hogy előbb-utóbb meg fog indulni az ezen irányú terjeszkedés.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.