Cloud alapú NFV platform implementálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fazekas Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A dolgozatom fő témája egy OpenStack alapú felhő platform megtervezése virtuális hálózati funkciók számára és a platform számára automatikus telepítő és konfiguráló scriptek fejlesztése.

Először röviden megvizsgáltam és áttekintettem az ETSI NFV kezdeményezését. Ez után részletesen áttekintettem az OpenStack nyílt forráskódú felhőrendszert, mint az NFV lehetséges virtuális infrastruktúra menedzser (VIM) komponensét.

Megvizsgáltam a magas rendelkezésre állású alkalmazás tervezés lefontosabb elveit összefüggésben az OpenStack komponenseivel, mely elveket aztán fölhasználtam a platform architektúra megtervezésénél.

Az architektúra megtervezése után a Chef konfigurációs menedzsment eszköz segítségével automatizáló scripteket fejlesztettem platform számára, melyek megkönnyítették a telepítési és konfigurálás feladatokat.

Végül a felhő rendszer beépített automatizáló rendszere, a Heat és a Chef konfigurációs menedzsment segítségével elvégeztem egy több komponensű, nagy rendelkezésre állású mintaalkalmazás telepítését, majd áttekintettem a platformmal kapcsolatos problémákat és jövőbeni teendőket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.