Cloud alapú titkosított fájlrendszerek konkurens folyamatainak hatékony lock mentes kezelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Buttyán Levente
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A diploma bemutatja a Tresorium kriptográfiai fájlrenszert, melyet cloud környezetre terveztünk. Bemutatunk egy könyvtár, kulcs és fájlszerkezetet egy szinkronizációs algoritmussal. A szinkronizáció célja, egy lokális, változó tartalmú mappa szinkronban tartása a felhővel. A szinkonizáció lock-mentes és a szerver oldali Etag szolgáltatást veszi igénybe, ami csak akkor enged egy klienst egy felhőben lévő objektumot módosítani amennyiben a kliens ismeri az objektum legfrissebb Etag-jét.

A Tresoriumot implementájla a Tresorit szolgáltatás, amit ha összehasonlítunk más szolgáltatásokkal, azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a Tresorit szolgáltatás biztonságos, de van néhány hiányzó funkciója. A biztonságot elsősorban úgy definiáljuk, hogy egy szolgáltatás egyik eleme sem fér hozzá kititkosított felhasználói adatokhoz.

A funkciók hozzáadásához egy publikus mappaszerkezetet ajánlunk minél több funkcionalitást a felhőbe téve. Egy biztonsági visszalépés a mappaszerkezet felfedése, de nagyobb rugalmasságot biztosít. Minél több felelősséget és logikát rakunk a felhőbe, annál kevesebb felelősségre és logikára van szükség a szinkronizációs kliensekben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.