Cloud infrastruktúra vizsgálata és fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szeberényi Imre
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A mára elterjedt virtualizációs technológiára épülve nyújtanak többletszolgáltatásokat a cloud rendszerek. Egyszerűsítik az adminisztrációt, a terheléselosztás optimalizálásával csökkentik az informatikai infrastruktúrák üzemeltetési költségeit.

A tanszéki számítógépek felhasználásának egy jelentős része a diplomatervező, önálló laboratóriumot végző, vagy tudományos diákköri konferenciákra készülő hallgatók feladataihoz szükséges infrastruktúra megteremtése. A cloud rendszerek fenti előnyei miatt felmerült az igény a tanszéken már használt virtualizációs technológiák mellett egy tanszéki, oktatási célú felhő rendszer kialakítására.

A dolgozat az ilyen infrastruktúrával szemben támasztott általános igényeket, majd ezek alapján a jelenleg elérhető nyílt forráskódú szoftverek felhasználásával egy, az elvárásoknak megfelelő cloud rendszer megtervezését és kialakítását mutatja be.

A virtualizációs és cloud technológiák áttekintése után megoldást adok a kiírt feladatra, és bemutatom a létrehozott OpenNebula alapú cloud architektúráját.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.