Cloud rendszer modellezése Raspberry Pi számítógépekkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szeberényi Imre
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A felhő rendszerek (Cloud computing) napjaink egyik legjelentősebb számítástechnikai paradigmája. Az infrastruktúra szolgáltatás (Infrastructure as a Service) a legalacsonyabb szintű szolgáltatási modell a felhő számítástechnikában, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználók igényeiknek megfelelően virtuális gépeket használjanak az interneten keresztül. A felhő vezérlés komplex szoftverrendszereket és technológiákat foglal magába, amikkel az igényelt szolgáltatást menedzselni, monitorozni lehet. A felhők általában drága eszközöket (szerverek, hálózati eszközök, stb.) tartalmaznak, így egyetemi oktatásuk nem nyilvánvaló.

A szakdolgozat egy lehetséges utat mutat a pénzügyi problémák ellen az Egyesült Királyságban gyártott Raspberry Pi segítségével. A Raspberry Pi egy olcsó, bakkártya méretű számítógép.

A szakdolgozatban 56 db Raspberry Pi-ből egy infrastruktúra felhő modellt készítettem el. A felhőt alkotó számítógépeknek egy legó házat építettünk. A munkám során elkészítettem egy REST alapú vezérlést a rendszerhez, illetve egy web interfészt, ahol a felhasználók virtuális gépeket kezelhetnek, az adminisztrátorok pedig a felhőt magasabb szinten vezérelhetik (terheléselosztás, virtuális gép migrálása, felhasználók kezelése stb.).

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.