Családi ház GSM alapú fűtésszabályozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diploma feladatom egy olyan digitális szobatermosztát megtervezése és megalkotása volt, amely a hagyományos kézzel történő beállítás mellett képes kommunikálni számítógéppel, valamint GSM hálózaton keresztül is vezérelhető.

Az elméleti részek központi témája a fűtésszabályozási rendszerek, valamint a szobatermosztátok (hagyományos, digitális, GSM) működésének részletes áttekintése volt. A konkrét projektben a funkciók megvalósításáért egy 8 bites PIC mikrokontroller felel. A kapcsolási rajznál illetve a hardver felépítésében törekedtem az egyszerűségre. A készülék egy egyszerű kétsoros, soronként 16 karakteres LCD kijelzőn kívül tartalmaz két LED-et, valamint 4 nyomógombot. A "szokványos" hőmérő és termosztát funkciókon kívül lehetőség nyílik speciális kényelmi, ill. biztonsági funkciók beállítására is mind manuálisan, mind pedig számítógépen keresztül. Számítógépről a készülék állapota, és a memóriájában tárolt eseménynapló is lekérdezhető. A készüléket SMS küldésével is vezérelhető. Beállítható a kívánt hőfok, elindítható egy előre definiált program, és lekérdezhető a helyiség aktuális hőmérséklete is.

A részletes specifikáció alapján elkészítettem a funkcionális blokkvázlatot, valamint a hardver- és szoftver rendszertervet. A tervek alapján megvalósítottam a kapcsolási rajzot, kiválasztottam a méretezésnek és a célnak megfelelő alkatrészeket. Megépítettem a mikrokontrolleres tesztrendszert, majd a szoftver rendszerterv alapján megírtam a programkódot. A fejlesztői környezet lehetőséget biztosított arra, hogy a programkódot menet közben közvetlenül feltöltsem az eszközre, és teszteljem annak működését.

A kódolás után a végső tesztelési fázis következett, ahol az előforduló hibák detektálásra, valamint kijavításra kerültek.

A diplomaterv zárásaképpen műszaki és gazdasági szempontból is elemeztem az elvégzett munkát, és az elkészült berendezést. Kitértem az esetleges továbbfejlesztési lehetőségekre.

A diplomamunkát részletesen dokumentáltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.