Családi ház energiahatékonyságának vizsgálata napelemek alkalmazása esetén

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Péter
Villamos Energetika Tanszék

A Föld egyre gyarapodó népessége, valamint fejlődő ipara évről évre több energiát igényel. Az elmúlt 30 évben az energiaigény körülbelül 70 százalékkal nőtt meg. A globális primerenergia-igény több mint háromnegyed részét fosszilis energiaforrások adják, melyek mellett a nukleáris energia, illetve a megújuló energiaforrások részesedése elenyészőnek tekinthető. Ez a növekvő tendencia a jövőben várhatóan folyatódik, amely mellett a fosszilis energiahordozók magas aránya már nem tartható fenn hosszú távon. Ebből kifolyólag egyre több üvegházhatású gáz, valamint egyéb szennyező anyag kerül a levegőbe, valamint a környezetbe. Napjainkban egyre fontosabb szerepet kap a környezetvédelem, melynek egyik legfontosabb része az emberiség energiaigényének környezetbarátabb kielégítése.

A Napból érkező energia felhasználása az egyik legjobb módja a szennyezés csökkentésének. A napenergia jobb hatásfokkal történő felhasználására az elmúlt években rengeteg fejlesztés történt, valamint az árai is csökkentek, így egyre több épületen jelennek meg napelemes energiatermelő rendszerek.

A szakdolgozatomban egy családi ház energiahatékonyságát vizsgálom napelemes rendszer alkalmazásával. Bemutatom a napelemek különböző típusait, a napelemes rendszerek fajtáit, jellemző tulajdonságait. Felmérem az időjárás befolyásoló hatását, valamint az ingatlant, amire kívánom tervezni a rendszert. A rendelkezésre álló anyagi keret ismeretében meghatározom a rendszer elemeit, melynek megtérülési idejére is becslést adok a várható termelési adatok becslésével.

A szakdolgozat végén a hálózatba visszatápláló napelemes rendszer engedélyeztetésével foglalkozok, majd a későbbi optimalizálási lehetőségeket is felvetek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.