Családi ház épületgépészeti vezérlésének tervezése KNX készülékek felhasználásával

OData támogatás
Konzulens:
Novák Balázs
Villamos Energetika Tanszék

A „Családi ház épületgépészeti vezérlésének tervezése KNX készülékek felhasználásával” című diplomaterv egy valóságban is megépülő családi villa épületgépészeti vezérlésének tervezését mutatja be.

Az energiaínség jelenségét statisztikai adatokkal alátámasztó bevezetés után bemutatásra kerülnek a világban alkalmazott energetikai szabályozások, egyes országokra jellemző sajátosságokkal. Részletes bemutatás tárgya a magyarországi épületenergetikai szabályozás. Az épületfelügyeleti rendszerek feladatai közül a világítástechnikát kiemelve módszereket mutat be a világítási teljesítmény számítására, lefedve többfajta világítási fogyasztótípust. Az elemzés tárgyát képezik a modern buszrendszerekkel szemben támasztott követelmények, kategorizálásuk. Néhány elterjedtebb buszrendszer bemutatásra kerül, kiemelten szerepet kap a LON és a tervezéshez használt KNX rendszer. Részletesebb ismertetésre kerül a topológia, az átviteli technológia, a címzési rendszer és a busz készülékei.

Az elméleti összefoglalások után a diplomaterv második szakasza az elkészült terveket ismerteti: megismerhetjük az épületgépészeti terveket általános és a villára alkalmazott szempontból. A villamos tervek elkészítésének logikáját követve bemutatásra kerülnek a különböző szabályozási elvek és tervek (egyéni helyiséghőmérséklet szabályozás, használati melegvíz-kezelés, légkezelés). Lezárásként a tervezett rendszer logikai felépítése kerül bemutatásra címstruktúra valamint konkrét logikai funkciók bemutatásával. A rendszer beüzemelésének ismertetése a felprogramozási elvek leírásával történik meg. A működés elemzését az összefoglaló fejezet tartalmazza.

Mellékletek:

• épületgépész kapcsolási rajz

• alaprajz a készülékek elhelyezésére

• villamos bekötési rajzok és elvi ábrák a szabályozókhoz

• teljes eszközlista

• önálló laboratórium jegyzőkönyv

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.