Családi ház jellegű épület energetikai analízise KNX rendszerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

A világon mindenhol az épületek energiafelhasználásának csökkentése a cél megújuló energiaforrások alkalmazásával, épületautomatizálással vagy az épületek energetikai jellemzőinek javításával. Ahhoz hogy a megújuló energiaforrások képesek legyenek egy családi ház energiaellátását fedezni szükséges az, hogy az energiapazarló üzemeltetést megszüntessük. Erre nyújt megoldást a ma egyik legnagyobb mértékben alkalmazott KNX rendszer.

Szakdolgozatomban ez a buszrendszer kerül részletesen bemutatásra. A szabványrendszerek ismertetése után a különböző világítástechnikai, árnyékolástechnikai, fűtéstechnikai rendszerek szabályozása és eseményvezérelt kommunikációjának leírása a célom. A lakóépületekben megvalósító gépészeti kivitelezések bemutatása, az érzékelők valamint a különböző fogyasztásmérők mérési elveinek ismertetése hozzájárul ahhoz, hogy az épület energetikai minőségét figyeljük és különböző automatizálási funkciókkal javítsunk azokon.

A fogyasztásmérőktől kapott adatok és a rendszer állapotáról gyűjtött információk felhasználása és kijelzése elengedhetetlen ahhoz, hogy a rendszer - akár az üzemeltetés során - még energiatakarékosabb működésre legyen állítható. Ez megvalósítható egy adatgyűjtő buszrendszer (M-Bus) vagy az intelligens mérők segítségével, amely dolgozatomban is bemutatásra kerül. Az elérhető energiamenedzsmentbeli funkciók jelentőségére az, hogy az üzemeltetés során energia- és ezzel költségmegtakarítást érhetünk el, amely a rendszer különböző összetettségi fokú kiépítése mellett különböző mértékben térül meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.