Családi ház világítás és árnyékolás vezérlése KNX rendszerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Az épületautomatizálási rendszerek felhasználási területe igen szerteágazó. Ipari épületegyüttesek és irodaépületek KNX rendszerrel történő kialakításának elsődleges célja a költséghatékony működés. Emellett fontos szempont a rövid megtérülési időszak és a munkakörülmények javulása is, melyek szintén a beruházás mellett szólnak. Családi ház felhasználóinak legfontosabb célja a komfortos otthon létrehozása és a technológia fejlődésének köszönhetően egy jól összehangolt lakóépület energia felhasználása is jelentős csökkenési mutatókkal rendelkezik.

Az épületek helyiségeinek megvilágítása fontos szerepet játszik egy épület villamos energia felhasználásában. A felhasználók komfortérzetét növelhetjük a természetes és mesterséges fények árnyékolástechnikai elemekkel történő összehangolásával. Az imént említett téma iránti érdeklődés fényében választottam diplomatervem témájául egy családi ház világítás- és árnyékolástechnikai vezérlésének megvalósítását KNX rendszerrel.

A tervezést megelőzően átfogó képet nyújtottam az épületinformatika technológiájáról és rendszereiről. Ismertettem a KNX világítás- és árnyékolásvezérlésének lehetőségeit a szabályozandó létesítmény méretétől függetlenül, de feladatom révén családi házra, a saját igényeim szerint alakítottam ki a rendszer funkcióit. Ezután meghatároztam a feladatok ellátására képes eszközök csoportját, majd kiválasztottam a megfelelő eszközöket. Az elkészült terv része az egyes helyiségekben elhelyezett KNX eszközök feladatainak listaszerű felsorolása és az alaprajzon a busz nyomvonal kialakítása is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.