Családi ház villám- és túlfeszültség védelemmel ellátott villamos hálózatának tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Diplomatervem keretén belül a feladatom egy családi ház villám- és túlfeszültség védelemmel ellátott villamos hálózatának a megtervezése volt.

A tervezés kezdetét a családi házban felmerülő villamosenergia igény felmérésével kezdtem. Ezt 2 féle módszer felhasználásával határoztam meg. Az egyik egy mérésen alapuló volt, amit egy hasonló paraméterekkel rendelkező objektumon végeztem el, a másik pedig az egyidejűségi tényezős tervezés. A fenti módszerekkel kapott eredményeket összehasonlítottam. Ezek alapján megterveztem a kisfeszültségű villamos hálózatot. Ennek egy lehetséges kivitelét valósítottam meg a WSCAD tervező szoftverben. Az áramkörök kialakításánál a terhelés elosztás, a szerelhetőség és a védelmi berendezések alkalmazása (FI relé) volt a fő szempont.

Ezután megismerkedtem a villám- és túlfeszültség védelem lehetőségeivel. Az épület paraméterei és környezete alapján meghatároztam a lehetséges külső villámvédelmet. Majd az épület érintésvédelmi rendszerének megfelelően ajánlást adtam a belső védelem különböző fokozatait megvalósító túlfeszültség levezető és korlátozó eszközökre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.