Családi ház villamos hálózatának és KNX rendszerének tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Az energiatakarékos épületüzemeltetés egyik legfontosabb eleme az intelligens épületirányítás. Az intelligens épület alatt az épületben működő villamos, elektronikai, gépészeti berendezések, a fűtés, a hűtés, az árnyékolás, a világítási és vagyonvédelmi rendszerek egy egységes, közös kezelőfelülettel rendelkező rendszerbe foglalását értjük. Diplomatervem témája egy családi ház villamos hálózatának és Instabus EIB/KNX alapú épületinformatikai rendszerének tervezése.

Első lépésként áttekintést adok a buszrendszerek felhasználásáról, bemutatom a KNX rendszer kialakulásának történetét és végül a rendszer felépítését vizsgálom meg.

A dolgozatom második fejezetében a tervezési feladatokat ismertetem, bemutatom az épületet.

A harmadik részben az épületinformatikai rendszer kialakításának tervezési fázisait ismertetem. Megtervezésre került az épület világításának, fűtésének, redőnyvezérlésének, ablaknyitásának automatizálása, biztonsági rendszerének felügyelete. A fejezet végén költségelemzést és összefoglaló megállapításokat adok a terv feladatainak elkészültéről.

A negyedik rész az épületvillamosság kialakítását ismerteti a vezeték keresztmetszetek kiszámításával, az érintés- és túlfeszültség-védelmi rendszerek tervezésével, a biztosító berendezések kiválasztásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.