Családi ház villamos hálózatának, villám- és túlfeszültség védelmének tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Az 1990- es évek óta épített családi házak esetében a felhasználói igények megváltoztak. A villamos berendezések és számítógépek elterjedtek a lakossági felhasználok körében is. Egy családi házban is már elég sok minden gépesített. Ezen berendezések egyre nagyobb mértékben tartalmaznak elektronikai eszközöket, melyeknek az értéke is egyre nagyobb. Így a felhasználó joggal szeretné őket megvédeni, ezért a villám- és túlfeszültség védelem már elengedhetetlen egy korszerű családi ház esetén.

A beépített eszközök helyes működése mellett a védelmét is szem előtt tartva kell megtervezni az épületek villamos energiaellátását.

Munkám során felmértem az épületben felmerülő villamos energia igényt, majd ezen igénynek megfelelő villamos hálózatot terveztem. Kockázatelemzéssel megvizsgáltam, hogy megfelel ezen az épület az aktuális szabványoknak. A maradék kockázat csökkentése érdekében villámhárítóval és tranziens túlfeszültség védelemmel kell ellátni az épületet. A kockázatelemzésből a villám-, és túlfeszültségvédelmet megterveztem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.