Családi házak fűtési rendszerének modellezése és irányítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Harmati István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban a fűtésrendszerek komoly fejlődésen mennek keresztül. Az egyre nagyobb számban elterjedő napkollektoros, hőszivattyús és hőcserélős megoldásokon kívül a rendszerek optimális irányítása is komoly szerepet kap. Hatékony felhasználásuk alapja a házban és közvetlen környezetében található hőtechnikai eszközök termodinamikai modelljének felállítása, szimulációs környezetben történő implementációja, illetve integrációja.

Diplomatervemben egy olyan környezetet hoztam létre Matlab Simulink használatával, amely képes egy Excel fájlban megadott családi ház paramétereit beolvasni, majd ennek felhasználásával felépíteni a ház modelljét. A modell ismeretét felhasználva az épülethez különböző berendezések csatlakoztathatóak. Ezek segítségével lehetőség van napkollektor, gőzkompresszoros hőszivattyú, talajkollektor, víztartályok, kazánok, hőcserélők és medence szimulálására is. Ezeken kívül a program figyelembe veszi az épületen belüli hőterjedést is a falakon, ablakokon illetve ajtókon keresztül.

Az így létrejött modellben a hőfolyamat minden eleme monitorozható, a szobák hőmérséklete pedig hőtérkép formájában tekinthető meg. A hőtérkép segítségével a tér minden pontjának hőmérsékletéről pontos információ áll rendelkezésre.

Diplomatervem kezdeti fejezeteiben minden egyes eddig felsorolt rendszer elemet ismertetek, nem csak matematikai, hanem működési és szimulációs szempontból is. Az elkészített modulok helyes működését szimulációs tesztekkel is alátámasztom.

Az utolsó fejezetekben több komplett rendszert is felépítek, szimulálok, valamint egy fuzzy szabályozót is tervezek. Az így elkészített szabályozó jó hatékonysággal irányítja a korábbiakban elkészített rendszert.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.