Csapatsportok mérkőzéseinek elemzése gépi tanulási módszerekkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Toka László
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjaink egyik legnépszerűbb sportja a labdarúgás. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy a 2014-es FIFA labdarúgó-világbajnokságot több, mint három milliárdan követték figyelemmel. Nem csoda, hogy a klubok hatalmas pénzeket fektetnek különféle technológiákba, hogy egyre jobbak legyenek. Az elmúlt évtizedben a csapatok rájöttek, hogy különféle informatikai rendszerek és adatokon alapuló modellek használatával versenyelőnyre tehetnek szert más csapatokkal szemben.

A Big Data technológiák elterjedésével párhuzamosan a sportanalitika komplexitása és fontossága is meredeken emelkedett. Ennek köszönhetően nem csak a sportban, mint játékban történtek forradalmi változások, hanem a hozzá szorosan kapcsolódó üzleti világban, például a sportfogadásban. Az eddig elképzelhetetlennek hitt valós idejű fogadás mára már hétköznapivá vált. A hazardírozni vágyók számára tömérdek információ áll rendelkezésre a kedvenc csapatuk aktuális formájáról és a legfrissebb szakértői elemzésekről, annak érdekében, hogy minél pontosabban tudják megjósolni egy mérkőzés végeredményét. Azonban ez még így is egy nehéz feladat.

Dolgozatomban adatbányászati eszközöket felhasználva, egy olyan adatvezérelt prediktív modellt hozok létre, mely képes megjósolni a labdarúgó-mérkőzések kimenetelét, úgy, hogy azzal profitot lehessen realizálni. Ezt a modellt egy webapplikációként implementálom, ahol a felhasználók a modell predikcióit tudják elérni és szimulációkat tudnak lefuttatni, mielőtt megtennék a tétjeiket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.