C-sávú felkeverő fejlesztése telemetriai adóhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Seller Rudolf
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A rádiófrekvenciás adókészülékek egyik legfontosabb részegysége az upconverter, ami az alapsávi, vagy középfrekvenciás jel mikrohullámú tartományra történő felkeverését valósítja meg. Ezek az áramkörök alkalmazástól függően különböző bonyolultságúak lehetnek, megfelelve a jeltisztasági előírásoknak, vivőfrekvenciának, fizikai méretnek, adóteljesítménynek, stb.

A frekvenciatranszponálás többféleképpen történhet, én kétlépéses szuperheterodin elvű felkeverést választottam, hogy megfeleljek az általam előírt szigorú jeltisztasági megkötéseknek. Az áramkör két programozható frekvencia szintézert tartalmaz - mint lokáloszcillátor - ezek segítségével először a 100MHz frekvenciájú modulált középfrekvenciás jelet emelem 1500MHz-re, majd a második lépésben 3700…4000MHz-re úgy, hogy a vivő 500kHz-el léptethető.

Diplomamunkám egy adókészülék része lesz, ami tartalmazza az SDR (software defined radio) kártyát, az upconvertert, teljesítmény erősítőt és a DC tápegységet. Az egyes részegységet érintőlegesen mutatom be, míg a felkeverő kártyát hosszasan részletezve, a tervezéstől a megvalósításig és bemérésig.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.