C-sávú kiszajú erősítő tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Rieger István
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A szakdolgozatom készítése során egy kiszajú erősítőt terveztem, amely a 3.4 – 4.2 GHz közötti frekvenciatartományban műholdas jelek vételére alkalmas.

A kiszajú erősítő a műholdas rádióvevő kulcsfontosságú eleme, közvetlenül a vevőantennához csatlakozik. A zajszintet alig túllépő gyenge jel erősítése mellett különös tekintettel kell lenni az erősítő által termelt zaj minimalizálására is, hiszen a hasznos jel elveszhet.

A kiszajú erősítő specifikációját a Bonn Magyarország Elektronikai Kft. igényei szabták meg. Az elkészült eszköznek tartalmaznia kell egy mikrohullámú szűrőt, amely a felmenő műholdas sávot elnyomja, illetve egy manuálisan vezérelhető analóg csillapítót, amellyel az erősítés 30 dB dinamikatartományban csökkenthető.

A feladat specifikálását a mikrohullámú alkatrészek és hordozók tanulmányozása és kiválasztása követte. Az erősítő illesztését és a mikrohullámú szűrőt Microwave Office segítségével szimuláltam. A szimulációt a nagyfrekvenciás és az egyenáramú nyomtatott áramkörök tervezése követte, végül sor került az eszköz hangolására, mérésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.