C-sávú törtosztásos frekvencia szintézer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Seller Rudolf
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A korszerű, nagyfrekvenciás jelekkel működő elektronikus eszközök, mint pl. mobiltelefon, televízió, GPS, RADAR, stb. mikrohullámú jelek segítségével működnek. A mikrohullámok előnyeinek tárházát kimerítő alkalmazásokhoz szükség van magának a mikrohullámnak az előállítására. Erre a feladatra az egyik legelterjedtebb megoldás a frekvenciaszintetizálás, melynek különböző változatait a dolgozatomban eltérő részletességgel ismertetek.

Dolgozatom fő témája egy törtosztásos fáziszárt hurok, más néven PLL (Phase Locked Loop) alapú frekvencia szintézer tervezése. Az áramkör célja hogy egy 3.08GHz és 4.91GHz tartományon belül 1kHz-es lépésközzel léptethető kimeneti jelet állítson elő.

Munkám célkitűzése, hogy egy átfogó képet adjon a Linear Technology által gyártott LTC6948-2 cikkszámú szintézer integrált áramkörről, kitérve a fent említett frekvenciatartományban jelentkező különböző rádiófrekvenciás zavarokra, azok elnyomására, a kimeneti jel teljesítményére és ennek későbbi felhasználhatóságára modern csúcsminőségű jelforrásokban, adó-vevőkben, radarokban vagy egyéb rádiófrekvenciás alkalmazásokban

A feladatkiírás magába foglalja az elméleti alapok ismertetését, az áramkör egészének megtervezését és az NYHL (Nyomtatott Huzalozású Lemez) rajzolását is. Továbbá az áramkör szimulálását, élesztését, a fáziszaj és különböző zavarjelek mérését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.