Csevegő alkalmazás fejlesztése PWA platformon

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A natív alkalmazások és a telefonra optimalizált weboldalak harca szinte egyidős az okostelefonok megjelenésével. Az első IPhone széria kiadásánál, még maga Steve Jobs is úgy gondolta, hogy kizárólag a mobilokra optimalizált weboldalaké a jövő. Aztán máshogy alakult a történelem és manapság elképzelhetetlen lenne bármelyik iOS-es vagy Android-os okos telefon letölthető natív alkalmazások és alkalmazásbolt nélkül. A natív és webes applikációk csatájának egyik jelenlegi állomása a progresszív web alkalmazások (PWA) megjelenése. Ezen technológia segítségével a weboldalak által nyújtott felhasználói élmény, megközelítheti a natív alkalmazásokét úgy, hogy a webbel járó előnyöket is meg tudja tartani.

A diplomaterv célja, hogy megvizsgálja a PWA technológiában rejlő óriási lehetőségeket, egy csevegő alkalmazás fejlesztésén keresztül. A dolgozatban előtérbe kerül a natív és a web alkalmazások közötti különbségek, valamint a napjainkban terjedő új webes funkciók és trendek. Ezenkívül a dolgozat kitér a csevegő alkalmazás specifikus problémákra, valamint ezek lehetséges megoldására. A diplomaterv legnagyobb részben az elkészült PWA chat alkalmazás implementációját mutatja be.

Az üzenetküldő alkalmazás két fő részből áll, kliens és szerver oldalból. A dolgozat elsősorban a kliens oldalra fókuszál, bemutatja, hogy egy webalkalmazás mikor nevezhető PWA-nak. Továbbá implementálásra kerül néhány, a weben csak mostanában megjelent funkció, amikkel korábban csak natív alkalmazásoknál találkozhattunk.

A diplomaterv keretében megvalósult fejlesztés alapján megállapítható, hogy a PWA egy új mérföldkő a webalkalmazások fejlesztésének útján. A webre megjelenő rengeteg új lehetőség, megoldás és standard segítségével a 21. századi elvárásoknak megfelelő alkalmazásokat lehet fejleszteni PWA platformon.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.