Csirkekeltető berendezés szabályozása

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A napjainkban piacon lévő alacsony költségű csirkekeltető berendezések nem képesek pontos hőmérsékletet biztosítani a tojások számára, valamint energiafogyasztásuk is jelentős, így használatukkal a gazdaságos és jó minőségű keltetés nem lehetséges. Hatékonyabb szabályozású berendezésekkel ugyanakkor jóval kisebb energiafogyasztás mellett is elérhető a keltetési folyamat számára ideális állandó hőmérséklet biztosítása.

Jelen szakdolgozat egy pontos hőmérséklet szabályozásra képes, energiatakarékos és kis költségigényű keltetőberendezés tervezését és megvalósítását ismerteti. A keltető egy izzólámpa és egy ventilátorpár segítségével biztosítja a tojások terének egyenletes fűtését, a hőmérsékletszabályozásról pedig egy mikrokontroller gondoskodik.

A szakdolgozat első része a keltető fizikai felépítését mutatja be. Ezután ismertetésre kerül a berendezés irányítását végző áramköri panel és az azon helyet foglaló, a tápellátást, szenzorillesztést, a nagyfeszültségű beavatkozó szerv vezérlését megvalósító, illetve a mikrokontroller illesztéséhez szükséges modulok felépítése.

A dolgozat részletesen ismerteti a keltető berendezés modelljének meghatározását, az adatgyűjtés és az identifikáció folyamatát. A modellre támaszkodva bemutatja a szabályozótervezés folyamatát, az irányító algoritmus implementálását, illetve az elkészült modulon történt HIL-teszt eredményeit. A szakdolgozatot az eredmények értékelése és a további fejlesztési lehetőségek bemutatása zárja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.