Csomag alapú szinkronizáció megvalósításának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A kommunikációs rendszerekben az érdeklődés középpontjába került a csomag alapú szinkronizáció napjainkban. Ennek az az oka, hogy az egyéb szinkronizációs megoldások jelentősen emelik a rendszerszintű költségeket, ezzel ellehetetlenítve az ilyen megoldásokat a mai erős versenyben. Erre a problémára jelent megoldást a Precision Time Protocol (PTP) version 2.

A kommunikációs rendszerekben szükséges pontosságú szinkronizáció csak alacsony szintű, hardverben megoldott időbélyegekkel lehetséges, és ezeknek az időbélyegeknek egy lokális, a hálózati interfész kontroller részét képző órából kell származniuk. Számos hálózati interfész kontroller fellelhető különböző szintű IEEE 1588 támogatással, ugyanakkor FPGA megvalósítás csak erős korlátozásokkal érhető el. Ezért szükséges egy ilyen FPGA alapú IEEE 1588 implementáció fejlesztésének a megkezdése.

A teljes PTPv2 protokoll FPGA-ra implementálása hosszadalmas folyamat, amit csak több féléves munkával lehet megvalósítani, ezért a szakdolgozat keretében elvégzett feladat célja a protokoll részét képező időbélyegzés (timestamping) implementálása. Az időbélyeg arra szolgál, hogy adott események bekövetkezésének idejét pontosan feljegyezve, majd az eszközök által jegyzett időket egymáshoz igazítva megvalósuljon a szinkronizáció.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.